tisdag 8 maj 2012

Klassikern: smörgåstårta

Smörgåstårta är ju något av en mardröm för vegetarianer eftersom de brukar bestå av ca 90% kött eller fisk.

Min pappa fyllde 60 för några veckor sedan och naturligtvis skulle detta firas med smörgåstårta. Vi köpte en kött-tårta till honom men till mig och min syster gjorde vi en fin liten vegetarisk smörgåstårta.

Den här gången var det lite improviserat med vad som fanns i kylskåpet men man kan ju naturligtvis vara mer rafinerad än så. Tricket med smörgåstårta är ju att man egentligen kan ta alla röror och pålägg som man gillar och bara blanda ihop dem lite kladdigt, lager på lager. Den där lilla miss-matchningen är ju vad som är charmigt med hela smörgåstårte-konceptet.
Den här tårtan hade tre fyllningar (en röd, en grön och en vit) och lite olika toppings.

Smörgåstårta:
Vitt formbröd
500 g keso
En burk soltorkade tomater
Tomatpuré
1-2 dl riven parmesan
En påse ruccola
Turkisk yougurt
Majonäs
Färsk basilika
Cocktailtomater
Salladsblad
Oliver
Ostskivor och annat man tycker är gott

Röd fyllning:
Blanda keso med så mycket finhackade soltorkade tomater som du tycker om. Klicka i en msk tomatpuré och en msk riven parmesan eller två. Salta och peppra efter smak

Grön fyllning:
Mixa ruccula, parmesan och färsk basilika. Salta och peppra och runda av med en msk olivolja. Vill du ha smeten krämigare så kan du blanda i 1-2 msk turkisk yougurt.

Vit fyllning: (topp lagret)
2 dl turkisk yougurt blandas med ca 1-2 msk majonäs. Peppra med krossad rosépeppar och lite paprikapulver. Smaka av med salt.

Montering:
Skär bort kanterna på formbrödet och lägg dem sida vid sida, antalet beror på hur stir tårta du vill göra (naturligtvis kan du måsta behöva göra mer eller mindre fyllning också. Ovanstående är beräknat på en tårta som är ca 2x3 brödskivor i botten).
Bred kesolagret på brödet. Om du vill så kan du smöra brödskivorna lite innan du breder på fyllningarna. Personligen tycker jag inte att det behövs. Lägg ett nytt lager kantlöst bröd ovanpå det förra och bred ut den gröna fyllningen och lägg på ett till lager bröd. Täck sedan tårtan med den vita såsen och dekorera och toppa med ost, tomater, sallad, oliver eller vad du än gillar. En kul grej kan vara att göra små kulor eller klickar av röror, t ex tapenad eller av den gröna rucculafyllningen.

Egentligen kan man använda nästan vilka röror som helst som fyllning. En annan gång gjorde jag en röra på riven morot, lite kikärter, jordnötter och yougurt som blev jättebra. Västerbottenröra funkar också bra om man blandar i lite ströbröd för att få den tjockare.
Med detta hoppas jag att ni i framtiden kan njuta av framtida 50, 60 och 70-årskalas utan att behöva tacka nej till tårtan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar