söndag 6 maj 2012

Getostgrantinerade endiver

Jag fick av en slump tag på två stycken små endiver som någon tagit med sig hit. Endiver är ju en ganska speciell grönsak som har lite bitterhet och beska men som om den tillagas rätt blir så god att den smälter i munnen.
Jag valde att tillaga dessa två små stackare i ugnen. Det är ganska enkelt och jättegott!

Gratinerade endiver med getost
2 endiver
2-3 schalottenlökar
En skvätt vitt vin
Grönsaksbuljong
Lite mjöl
Smör
Getost
Parmesan

Börja med att halvera endiverna och skär ut lite av stammen i mitten. Lägg endiverna i en ugnsfast form. Finhacka löken och fräs den mjuk i lite smör. Häll lite grönsaksbuljong och häll sedan skyn över endiverna. Tillsätt vin och eventuellt mer buljong om det behövs för att precis täcka endiverna. Sätt allt i ugnen på ca 175 grader i 20 minuter tills endiverna blivit mjuka. När de blivit mjuka så ta ut dem ur ugnen och häll av skyn i en skål och spara den.
Smält lite smör i en panna och tillsätt lite mjöl. Häll försiktigt i skyn under omrörning tills såsen är slät och ganska rinnig.
Häll tillbaka såsen över endiverna och toppa med riven parmesan. Jag använde en hård getost men det fungerar nog bra med en mjukare variant också. Sätt in allt i ugnen och servera när anrättningen fått en gyllene färg!

1 kommentar:

  1. BlueHost is ultimately the best hosting company with plans for all of your hosting requirements.

    SvaraRadera