torsdag 15 december 2011

Dagens röra - tapenad med chili eller soltorkade tomater

Tapenad ska ju egentligen innehålla sardeller men det funkar jättebra att göra den utan dessa också för oss som inte vill äta fisk.
Dagens röra blir egentligen två röror en grön tapenad och en svart. Även dessa är superenkla att göra, mest bara att mixa och smaka av.

Tapenad består ju till största delen av oliver och naturligtvis så påverkar ju smaken på dessa ganska mycket smaken på slutresultatet. Det går bra att göra tapenad på billiga urkärnade burkoliver (se bara till så att de inte har för mycket bismak av "burk") men godast blir det ju om man hittar riktigt fina oliver med kärnorna kvar. Så klart blir det mycket mer jobb att kärna ur alla oliverna... så urkärnade är det enklaste alternativet.

Svart tapenad
1 burk svarta oliver
2-3 msk finhackad rödlök
1 finhackad röd chili
1-2 vitlöksklyftor
olivolja

lägg oliverna tillsammans med chili, lök och vitlök i en mixer och kör tills blandningen är finfördelad. droppa i olivolja medan du mixar för att få allt krämigt och lite fluffigt. Ta i lite vatten om det blir för tjockt med oljan. Troligtvis behöver du inget salt eftersom oliverna är salta i sig. Om röran känns för sur eller bitter så ta i en tsk socker för att balansera smaken!

Grön tapenad 1 burk gröna oliver
3-4 soltorkade tomater
1-2 vitlöksklyftor
olivolja

Gör precis likadant som den svarta röran.

Jag serverade de här rörorna på en middag som vi hade nu ikväll och av allt vi bjöd på så var nog dessa röror det som uppskattades mest! Ät med bröd eller på kex!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar