tisdag 13 september 2011

Ceasarsallad - världens svåraste enkla rätt

Igår åt jag en ceasarsallad på en restaurangkedja som inte är värd att nämna namnet på. Den kostade 159 kr med quorn i. Dom hade lyckats förstöra den här enkelt geniala rätten på ungefär alla sätt som är möjliga.
En ceasarsallad ska vara smakrik, lätt men krämig och lagomt krispig. Det är ju en av världens enklaste rätter egentligen. Salladsblad, dressingen, krutonger och lite riven parmesan. Hur kan mab misslyckas med det?
Ja, till exempel genom att använda alldeles för mycket dressing men inte röra om med resultatet, torra blad längst upp och äckligt klibbiga dränkta bland längst ned. Alldeles för få krutonger. Man vill inte behöva gå på skattjakt för att hitta en. Alldeles för hårda krutonger. Man vill inte behöva bryta av tänder på grund av en sallad. Använda en äcklig ost a la hushålls, istället för parmesan. Då bidrar osten mest med en klibbig hinba istället för smak.
Serverar man den dessutom med torr okryddad qourn och ett vitlöksbröd som verkar vara begagnat så är det inte mycket att ha.

Här kommer istället ett recept på en GOD ceasarsallad!

1 kruka romansallad
1 dl riven parmesanost
En vitlöksklyfta
Några skivor gott bröd
Quornfiléer
Olivolja
Smör
Färdig vegetarisk ceasardressing

Börja med att marinera quornfiléerna. Tina den och lägg i en plastpåse med några favoritkryddor och lite olivolja. Låt detta stå en halvtimma eller två.
Riv salladsbladen i mindre bitar och skölj väl i kallt vatten för att få salladen så krispig som möjligt. Det gör ingenting om salladen inte är helt torr efteråt, då blandar den sig bara bättre med dressingen. Lägg på ett fat eller i en skål och blanda med lätt hand i salladsdressingen och osten. Det är bättre att använda lite dressing i början och lägga till mer sen om det bli för torrt. Man vill ju att varje blad ska ha smak av dressingen men inte bada i den.
Skär brödet i tärningar och rosta tillsammans med vitlök och lite smör i en stekpanna. De ska få yta och bli knapriga men inte hårda.
Stek quornfiléerna försiktigt i lite smör. De blir väldigt lätt torra så låg värme är bra. (Det funkar inte så bra att försöka "få färg" på dem genom att steka på hög värme från början, då är de redan genomtorra.)
Toppa salladen med krutongerna och quornen. Strö över lite parmesan på slutet!

2 kommentarer:

  1. Nice! Bra tips! Jag ska bjuda ett gäng kompisar på denna ikväll :) Kul att det då finns bra tips på vegetarisk mat :)

    Mvh, Calle

    SvaraRadera
  2. BlueHost is ultimately one of the best hosting provider for any hosting plans you need.

    SvaraRadera