torsdag 15 december 2011

Dagens röra - Västerbottens röra

Det här är verkligen en av mina stora favoriter! Vi brukar ha den på julbordet för att äta till det mesta men framför allt till havrekex som också är ett måste på vårt julbord.

Västerbottensröran är superenkel att göra och basen går att använda till många andra röror och dippar också.

Så här gör du:
3-4 gula lökar
3 dl crème fraiche
4 msk riven västerbottens ost
cayennpeppar
örtsalt

Använd en gaffel för att sticka några hål på skalet runtom på lökarna. Lägg dem i en ungsform och baka lökarna på ca 200 grader i ca 30-40 minuter tills de är mjuka.
Skala lökarna (även här finns risk för att bränna sig så var försiktig!) och lägg dem i en mixer och mixa dem. låt lökröran svalna lite och lägg därefter i crème fraichen, osten och ett stänk cayennpeppar. mixa allt och låt det svalna i kylskåp innan du smakar av röran med salt.

Funkar jättebra att breda på bröd eller kex, till sallader eller biffar eller som dip!

Det går också att använda basen, den bakade löken och creme fraiche, och smaksätta den med andra saker som mixad rostad och skalad paprika och fetaost, parmesan och basilika eller kryddblandningar. Den bakade löken funkar bra som smakförstärkare och gör alla kryddor som används mer intensiva.
Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar