torsdag 15 december 2011

Dagens röra - Baba ganoush

Vi har ju skrivit en hel del tidigare om olika puréer (mest blomkålspuré) och en del andra röror och nu kommer en liten temavecka här med olika röror!

Den första är Baba Ganoush -  den libanesiska syrligt krämiga auberginröran! På libanesiska restauranger så föredrar jag alltid baba ganoush före hoummous men det är inte alltid baba ganoushen är så där god som man vill ha den. Baba ganoush har fyra smakelement, aubergin, tahihi, citron och vitlök som kan vara lite svåra att balansera ibland. Särskilt klurigt kan det vara med tahihin eftersom det är ganska personligt hur mycket tahihismak man vill ha i röran

Så här gör jag den:
3 auberginer
3 msk tahihi
1 citron
spiskummin
3 vitlöksklyftor
salt
peppar
olivolja

Skär auberginerna i halvor på längden, skär några snitt i skinnet och lägg dem på en plåt. Grilla auberginerna på ca 200-225 grader tills de är mjuka och skinnet nästan blivit svart. Ta ut auberginerna ur ugnen och ta bort skalet (kan vara bra att låta dem svalna lite av erfarenhet vet jag att man kan bränna sig ordentligt!). Lägg de skalade auberginerna i ett durkslag och pressa ut överflödig vätska.
Lägg dem i en mixer, lägg i tahini, 1-2 hackade vitlöksklyftor och saften av en halv citron och mixa allt slätt.
Salta och peppra försiktigt och låt det hela svalna och dra en stund. Det kan vara lite svårt att få till den rätta smaken om den inte får dra lite. Kanske behövs lite mer tahihi eller vitlök eller citron eller salt? Det är bara att smaka och mixa igen. När du är nöjd med smaken, mixa i lite olivolja (ca 2-3 msk) för att runda av smaken och få den riktigt krämig!

Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar