lördag 10 mars 2012

Tomatsås i köttkvarn!

Jag känner mig bara tvungen att skriva ett inlägg om detta! Om du av någon anledning skulle komma över en köttkvarn, tänker att du aldrig kommer att använda den och funderar på att slänga den - gör det inte, behåll den!
Idag lagade vi afghanska sambusek, ett slags pirog, (recept kommer senare) och som tillbehör till dessa så gör man en speciell tomatsås som tillreds i köttkvarn! Här i Afghanistan kallar man den här såsen för chakni. l.

Tomatsås till sambusek:
8-10 tomater
1 gul lök
5-6 chilis
Ett knippe koriander
Ett knippe mynta
Salt

Såsen tillagas helt enkelt genom att veva allt genom en vanlig köttkvarn (kan vara bra att diska ur den lite extra innan!). Ut kommer en sås som du bara behöver krydda med lite salt. Naturligtvis kan man köra allihopa i en vanlig mixer också men med köttkvarnen så blev allt lite extra lent och dessutom kom smaken av örterna fram mycket bättre efter som de krossas tillsammans med de andra ingredienserna i kvarnen.

Funkar som sås till sambusek eller piroger men också som salsa till tacos eller liknande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar