måndag 12 mars 2012

Sluta fokusera på köttet i klimatdebatten

Lyssnar på Studio ett i P1 och hör ett reportage om att forskare vill att vi ska äta mindre ko och gris men istället äta mer kanin eftersom det är mer klimatsmart. Ni kan lyssna på reportaget här.

Reportaget fokuserar mycket på om man verkligen kan äta ett djur som anses vara mer eller mindre en familjemedlem i många fall. Hur påverkar det ens sociala status om man äter ett djur som inte är socialt accepterat att äta osv. I en parentes i programmet nämns att man ju faktiskt kan äta andra typer av protein också till exempel bönor...

För mig är det ingen skillnad om du äter kor, grisar, kaniner eller katter. Jag har valt bort alltihop. Jag tycker också att det är upp till var och en att välja vad man stoppar i sig, om man nu har möjlighet att välja. Det känns bara så otroligt tråkigt att debatten om att vi äter för mycket kött för att klimatet ska orka med handlar om att hitta nya typer av kött att äta... Det verkar oerhört okreativt.

Lyft blicken och se de verkliga alternativen! Kolla in våra recept här till exempel. Beställ en icke-kötträtt nästa gång du går på restaurang. Laga något av en grönsak du inte brukar använda i vanliga fall. Fram med kreativiteten och kliv upp ur kött-träsket!

4 kommentarer:

 1. Hej ni!
  Fin blogg ni har. Spännande med mat från Afghanistan. Dock, jag har flera vänner som bor/bott i Kabul och alla klagar jämt på hur fruktansvärd den inhemska maten är, men jag minns med värme en afghanska restaurang i New York som jag tyckte mycket om en gång i tiden.
  Jag är en vegan i Berlin (enligt NY Times Europas 'Vegetarian Capital')och jag bloggar om mat (och lite annat) här: www.burnberlinburn.com
  Om ni någon gång styr kosan mot Berlin och vill ha lite vego-tips.
  Jag har också följt med i den svenska köttdebatten och finner den helt absurd, det känns som Sverige ligger långt bakom ... I Berlin finns tex 16 helt veganska restauranger, i Milano ungefär lika många, i Prag 6, i Stockholm 1.
  Sad.
  Allt gott, Victoria

  SvaraRadera
 2. Hej Victoria och tack för bloggberöm! Skall genast ta mig en titt på din!

  Lotta

  SvaraRadera