lördag 17 mars 2012

Sambusek - goda fyllda matbakverk!

Lördagarna har nu etablerats som matlagningsdagarna här i vår compound! Jag skrev tidigare om såsen vi gkorde i köttkvarnen som var ett tillbehör till de sambusek vi gjorde.
Sambusek är vanliga i mellanöstern och centralasien och kan jämföras med vad vi vanligen skulle kalla piroger.
Vi fyllde de flesta med pumpa eftersom det är säsong för det här nu, men vi gjorde också några med soja och kål och andra med halloumi och mynta.
Först och främst gäller det att göra en bra deg. Jag kan inte ge något exakt recept här eftersom vi gjorde den mest på känn. Men någonting så här:
0,5 liter vatten
1 msk salt
1 ägg
8 dl mjöl samt mjöl till utbakningen
Lös upp saltet i vattnet och ta i några dl mjöl och blanda tills det är slätt. Knäck ett ägg i degen och blanda allt. Ta i resten av mjölet och knåda degen smidig. Degen ska vara ganska tung så det kan behövas mer mjöl. Knåda den ordentligt så att den går lätt att kavla efteråt.
Degen kavlas ut tunnt i stora sjok och penslas med olja och smält smör. Sedan rullas degen ihop i en rulle och får vila en stund.
Pumpafyllning:
1 pumpa
1 lök
Spiskummin
Chiliflagor
Salt och peppar
Hacka löken mycket fint och lägg i en skål. Rensa pympan från skal och kärnor och riv den grovt och blanda med löken
Blanda i kryddorna och låt blandningen vila. Vi gjorde fyllningen dagen innan så den fick safta till sig ordentligt.
Så gör man sambusek:
Skär degrullarna i lika stora delar och kavla bitarna till tunna rundlar. Lägg en dryg matsked av fyllningen i mitten av rundeln och vik degen över fyllningen i tre flikar så att det bildas en triangel.
Lägg trianglarna på en bakplåt med skarven på sambuseken nedåt och pensla med vispat ägg. Grädda på 200 grader tills de fått fin färg. Vi gjorde som sagt även ett par andra fyllningar. En med kål och sojabitar ungefär som den som vi fyllde vår Mantu med. En annan var en blandning med hackad halloumi, chiliflagor och torkad mynta. Serveras sedan med tomatsåsen jag skrev om tidigare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar