måndag 5 mars 2012

Mantu - här finns receptet

Jag har ju tidigare bloggat om min favorit i det afghanska köket - Mantu.
I helgen så testade jag och några vänner att laga mantu. Det verkar ganska svårt men var faktiskt inte så komplicerat som jag trodde.

Mantu är alltså ett slags dumpling, ett ångkokt degknyte med fyllning. Här serveras de oftast med två olika såser en tomatbaserad röd sås och en yougurtsås. Mantu innehåller oftast lammkött men finns också traditionellt som vegetarisk variant och innehåller då vårlök eller purjolök samt mynta och andra örter.

Vi valde att göra två sorters mantu, en med vårlök och en mer experimentell med sojabitar.

Först och främst gäller det att få till degen. Jag är ganska dåligt på allt som heter deg eller bakning men den här degen var inte så svår att göra.

Deg till Mantu:
0,5 dl vatten
1 msk salt
vetemjöl (kan inte säga någon bestämd mängd...)

Lös upp saltet i vattnet i en stor bunke. ta i ca 3-4 dl mjöl och blanda allt slätt. Blanda sedan i mjöl deciliter för deciliter tills du har en smidig och ganska så fast deg. Knåda degen ett tag så att den bli elastisk och låt den sedan vila i en fuktig bakduk.


Fyllning vårlök:
5 dl hackad vårlök eller purjolök
1 dl hackad mynta
0,5 dl hackad koriander
2 vitlöksklyftor
lite olja, salt och peppar.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och lägg i vitlöken och vårlöken. Det ska inte få färg utan bara bli lite mjukt. Lägg i örterna och rör runt allt en liten stund på medelvärme. Salta och peppra efter smak.

Fyllning sojabitar:
4 dl små sojabitar
3 dl strimlad vitkål
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
grönsaksbuljong
olivolja och smör
salt och peppar
spiskummin

Innan man börjar måste man blöta upp sojabitarna. Jag brukar bara hälla kokande vatten över dem och låta dem svälla en liten stund innan jag marinerar dem i lite olivolja, sesamolja och japansk soja.
Fräs lök och vitlök mjuk i lite olivolja och smör. lägg i vitkålen och fräs ihop allt. Lägg i sojabitarna och tillsätt lite grönsaksbuljong. Koka ihop ett tag. Vitkålen ska bli så mjuk att den nästan inte syns utan smälter ihop med resten. Krydda med spiskummin, salt och peppar. Vill man kan man också tillsätta en liten skvätt grädde. Låt det mesta av vätskan koka bort så att fyllningen har en krämig konsistens.

Montering:
Ta degen och dela i bitar som är ca 2,5x2,5 cm stora. Kavla varje bit till en rund form och mycket tunnt. Lägg rundeln i vänster hand, klicka i ca 1 msk fyllning i mitten av rundeln och knip ihop med handen så att degen blir som en liten påse runt fyllningen. knip ihop toppen så att det blir tätt.

Ångning:
Varje afghanskt hem har en särkild ångkastrull för mantu med flera lager så man kan göra mycket på samma gång. Vilken typ av ånginsats som helst funkar. Även ett durkslag över en kastrull kan funka om man har ett lock som passar att sätta på. Mantun ska ångas ca 15-30 minuter.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar