torsdag 19 januari 2012

Mantu - en afghansk delikatess

Jag har nu varit i Afghanistan i ca 6 månader och tyvärr har jag inte fått någon större inblick i det afghanska köket. Det vanligaste är det goda Kabuli-rice, ris med morot och russin eller syltat citronskal. tyvärr är det sällan vegetariskt då det kokas tillsammans med köttbitar och ben men ibland kan även jag smaka!
En del kryddiga grönsakssoppor och grönsaksröror har det också blivit. Tyvärr är det ofta väldigt oljiga men smaken brukar vara god. Okra är en vanlig grönsak, liksom spenat, aubergine, squash och blomkål. Många rätter påminner lite om indisk matlagning men är inte lika starka i kryddningen.

Den rätt som jag gillar allra mest är dock Mantu! Ångkokta knyten med varierande innehåll, tomatsås och en alldeles speciell yougurtsås. Oftast är de fyllda med lammkött men när jag ätit dem har de innehållit olika saker som; spenat, vårlök, gröna bönor eller grönsaksfräs. De innehåller också alltid mynta som gör att de smakar mycket fräscht.
Till dem så är det oftast en kryddig tomatsås som ringlas över och den jättegoda yougurtsåsen med mynta, vitlök och citron.

Mantu är faktiskt något av det godaste jag ätit och är definitivt en höjdare i dumplingsklassen! De är mättande men känns lätta på grund av de fräscha smakerna och är perfekta som både lunchmat och för picknick.

Jag ska försöka ge mig på att göra mantu själv någon gång och då kommer jag definitivt lägga upp receptet här!

Nedan ser ni mantun vi fick i förrgår med vårlök, spenat och mynta. Där var det också tillagt lite bönor för näringens skull och serverades med en potatissallad med vårlök och yougurt! Supergott!


1 kommentar:

  1. BlueHost is ultimately one of the best hosting provider with plans for all of your hosting needs.

    SvaraRadera