lördag 18 februari 2012

Värmande linssoppa

Det finns få saker som är så trevligt och värmande en kall vinterdag som linssoppa. Det finns förstås en miljard olika sätt att koka linssoppa på, men så här gjorde jag härom dagen när jag tyckte att mina flatmates såg lite frusna ut.

Det här behövs till 4 portioner (+matlåda):

5 dl torkade röda linser
2 små gula lökar eller en stor
ca. 50-75 gram frusen hackad spenat (eller mer om du känner för det!)
1 burk krossade tomater
vatten
smör till stekning

2 lagerblad
ca 1 tsk kumminfrön
ca 1 tsk torkad ingefära
färsk chili efter smak och behag
2 vitlöksklyftor
herbamare örtbuljong
2 cm färsk ingefära
½ citron

Börja med att fräsa lagerblad, kumminfrön och den torkade ingefäran i en rejäl klick smör i en kastrull tills det börjar dofta ordentligt. Tillsätt hackad lök och chilli och fräs tills löken har mjuknat något – eventuellt behövs en klick smör till för att det inte skall bränna. Häll i de sköljda avrunna linserna och rör runt innan du tillsätter vatten så att det täcker. Klicka i en matsked herbamare örtbuljong, häll på krossade tomater lägg i den frusna spenaten och pressa eller riv i vitlök och den färska ingefäran. Låt puttra ihop till en lagom tjock soppa och späd med mer vatten efter hand. Smaka av med lite pressad citron och eventuellt mer kryddor innan servering om det behövs. Färsk koriander passar som handen i handsken till det här, men det hade jag tyvärr ingen hemma den här gången...

Kan med t.ex. serveras tillsammans med de här morotsbullarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar