tisdag 20 december 2011

Dagens röra - Valnötspesto

Det här är en sån där röra som man kan välja att göra riktigt lyxig med riktig parmesan, riccotta, färsk basilika o s v men om man inte har alla de sakerna hemma så funkar det bra att byta ut ingredienser mot lite mer vardagsnära saker man har hemma.

Valnötspesto
3 dl valnötter
1-2 vitlöksklyftor
3-4 msk färskost
riven parmesan
olivolja
Färsk eller torkad basilika

Gör så här:
Lägg valnötterna i en skål och häll kokande vatten över dem. Låt dra en stund och slå sedan bort vattnet. Lägg valnötterna i en mixer och kör dem tills de är lätt pulveriserade. lägg i övriga ingredienser och kör alltsammans tills de är en smet. För att få rätt konsistens så kan man antingen späda med olivolja eller med lite mjölk.
Det funkar som sagt bra att byta ut de lyxiga sakerna mot enklare vara. Jag har till och med gjort röran med den annars så förhatliga sågspånsliknande torkade parmesanen som finns i många hem och det funkar också mycket bra. Har man inte färsk basilika så är torkad att föredra framför fryst, då den smakar mer.

Funkar bra till sallader, pasta, på bröd eller som tillbehör till biffar eller rostade grönsaker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar