måndag 26 december 2011

Antipastoblommor

Här kommer ett lite krångligare recept men som går hem som förrätt till nyårsmiddagen!

Det här behöver du:
2 squash
2-3 auberginer
3-4 röda paprikor (gärna de långa ungerska paprikorna)
cirton
vitlök
Färsk basilika
Olivolja av god kvalitet

Så här gör du:
Pressa 2 vitlöksklyftor i 1 dl olivolja och låt det dra en stund.
Sätt ugnen på 175 grader med grill och lägg paprikorna i halvor i en ugnsform och grilla dem tills skalet mörknat och köttet mjuknat.
Ta squashen och hyvla den i tunna skivor längs med. Stek eller grilla skivorna tills de är mjuka. Bred ut ett stor bit plastfolie och lägg skivorna överlappande (som fiskfjäll) på plasten. Pensla över alltihopa med olivoljan och salta och peppra lätt.
Gör likadant med auberginen. Skiva tunnt, stek/grilla och lägg skivorna ovanpå squashen i samma fiskfjällsmönster. Pensla igen med oljan och salta och peppra.
Ta loss skalet från paprikorna och platta ut dem ordentligt. Lägg paprikorna överlappande över squashen och auberginen. Försök få allt så platt och jämnt som möjligt.
Pressa över lite citron över alltihopa och lägg över några blad basilika. Ta tag i kanten av plasten och rulla ihop hela "mattan" av grönsaker till en rulle. Använd plasten ungefär som en sushimatta.
Försök få rullen så tight som möjligt och förslut rullen som en korv genom att linda plasten runt. Förslut ändarna med gummiband.
Låt rullen vila i kylskåp ett par timmar eller över natten.
Ta fram rullen och skär (genom plasten) bitar som är ca 3-4 cm stora. Lägg dem på en tallrik och dra ihop botten lite så att toppen öppnar upp sig lite som en blomma.
Dekorera med örter, salladsblad eller tunna morotsstrimlor.

En elegant förrätt som imponerar på vem som helst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar