onsdag 31 augusti 2011

Söndags/måndagsmiddag

Hade egentligen tänkt att kalla det här inlägget för bara söndagsmiddag men det hade inte riktigt funkat. Söndagsmiddag låter som något fint och formellt men det jag tänkte skriva om är en riktig vardagsmiddag. Söndag är nämligen den första arbetsdagen i veckan här... Därav måndagsmiddag.

Vi har haft en kombinerad yoga och tittapåfotbollskväll här och jag lagade mat åt alla. Så här kommer ett recept på en riktigt enkel vardagsmiddag som funkar för många gäster.

Potatisbiffar med rostade grönsaker och yoghurtsåser

Potatisbiffar

Kokt potatis
Ägg
Gul lök
Vitlök
Salladslök
Salt och peppar

Mosa potatisen och blanda med finhackad lök, salladslök, vitlök och ägg. Smeten ska vara ganska lös för att det ska bli bra så om den är för fast så funkar det bra att bara knäcka i ytterligare ett ägg. Blanda i salt och peppar.
Stek biffarna på medelvärme. Det enklaste är att bara klicka ut smeten i lagom stora klickar och sedan forma dem runda direkt i pannan. Biffarna steks max 1 minut på varje sida och de mår bra av att få ligga och vila lite innan servering.

Rostade grönsaker är det enklaste och godaste tillbehör man kan ha till nästan vilken rätt som helst. Bara hacka dina favoritgrönsaker i lagom stora bitar, släng dem i en form med lite olivolja och in i ugnen på 190 grader tills de har lagom konsistens. Ibland kan man behöva rosta vissa grönsaker längre än andra till exempel om man vill ha rotsaker tillsammans med mjukare grönsaker som aubergin eller tomat. Idag hade jag morot, blomkål och lök som jag rostade först. Sedan la jag till aubergin och röd paprika efter ca 10 min i ugnen.
Min favoritkrydda till rostade grönsaker är rosmarin. Det kan man ha i, om den är torkad, redan från början i ugnen.
På toppen av alla grönsakerna kan man lägga citronskivor och rosta dem med. Då smälter de liksom ihop med grönsakerna och gör dem både saftiga och fräscha, dessutom är det ganska dekorativt.

Till detta serverades idag två yoghurtsåser. En tzatziki (riven gurka, vitlök, salt och yoghurt) och en sås som bara var yoghurt med honung och örtsalt.

En riktigt bra vardagsmiddag som går att göra för många gäster utan att vara särskilt avancerad!

1 kommentar:

  1. BlueHost is one of the best website hosting company with plans for all of your hosting requirements.

    SvaraRadera