söndag 15 maj 2011

Zucchiniplättar med ljummen kikärtssallad


Det här är inte dumt alls. Funkar bra att göra med pumpa istället när det är säsong och osten kan självklart också varieras efter smak. Parmesan t.ex. är också gott i.

Zucchiniplättar
Börja med att riva zucchini grovt på ett rivjärn (till fyra personer behövs ca 2 mellanstora zucchini). Finstrimla salladslök eller purjolök och riv några vitlöksklyftor. Blanda ihop allt i en bunke. Tillsätt smulad fetaost. Smaka av med salt och peppar och dina favoritkryddor. Färska örter är gott (t.ex. mynta, dill eller persilja) och om man använder pumpa - eller varför inte sötpotatis - är det gott att krydda åt muskot och spiskummin-hållet... En tesked gurkmeja ger fin färg! Strö lite mjöl över zucchinin och vispa upp några äggvitor i en separat skål. Det skall inte bli ett fast skum, men någonstans halvvägs åt det hållet. Blanda försiktigt äggvitan med de övriga ingredienserna till en ganska lös smet. Stek plättarna i smör eller olja ett par minuter på varje sida. Faller plättarna sönder för dig? Testa med en äggvita till. Lite mer mjöl kan också hjälpa.

Ljummen kikärtssallad
Sist jag gjorde zucchiniplättar serverade jag den här salladen till, men den fungerar såklart utmärkt på buffébordet eller som tillbehör till något annat också. Jag använder gärna de små bruna kikärterna till det här, men självklart går det bra med de lite större gula också. Kan såklart varieras i det oändliga rent smakmässigt.

Lägg bruna kikärter i blöt över natten och koka dem mjuka med en klick buljong, ett par lagerblad och en gul lök i halvor. Gör en dressing på dijonsenap, olivolja och din favoritvinäger. Strimla salladslök, soltorkade tomater och persilja. Häll dressingen över de nykokta kikärterna och låt dra en stund. Blanda ned övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar och kanske lite pressad citron.

Till plättarna och kikärterna är det gott med en kall yoghurtsås.Gärna smaksatt med citronolivolja och färska örter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar