söndag 15 maj 2011

Ogräsmiddag

Efter en helg på landet härförleden kom mamma och jag hem med en härlig ogrässkörd som vi ägnade kvällen åt att förvandla till trevliga maträtter. Kirskålen är mångas största fiende i trädgården, men den är också en underskattad matväxt. De kryddiga bladen gör sig bra i såväl soppa som sallad och paj, det är bara att experimentera sig fram! Vi bestämde oss för fritatta, och smörfräste den hackade kirskålen tillsammans med lök och vitlök. Därefter kryddade vi med örtsalt, vitpeppar och muskot innan vi slog över de uppvispade äggen och lät fritattan steka färdigt på låg värme. Gott och fräscht tillsammans med en sallad!

Ingen ogräsmiddag skulle väl vara helt komplett utan nässelsoppa. För mig finns det få saker som smakar på mycket vår som just nässelsoppa, och här kommer min mammas supergoda recept (som räcker till 4 personer):

Skölj nässlorna (ca. 2 liter) och förväll i saltat vatten ca 5-6 minuter. Krama ur vattnet och grovhacka nässlorna. Fräs en hackad gul lök och hackad gräslök i smör i botten av en kastrull. Tillsätt nässlorna och häll på ca. 1 liter vatten och grönsaksbuljong. Låt koka upp och red med en toppredning om soppan blir för lös. Mixa soppan med en stavmixer och rör i ett par matskedar creme fraiche. Servera med en ägghalva eller som den är.

Skynda ut och plocka. Nässlorna måste vara späda för att vara goda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar