Vi är två arga vegetarianer som pratar mycket om mat. Mest är vi arga på restauranger som inte är tillräckligt kreativa när det gäller vegetarisk mat. Vi är alltså inte arga på köttätare, vi tycker bara inte att tre kokta rödbetor med smulad chèvreost är en måltid värd att betala 149 kronor för. Vi skriver om mat vi lagar, blir bjudna på eller äter ute.
tisdag 10 maj 2011
Soppa på svartrot och ungsbakad blomkål
Det här är lite otidsenligt, jag vet. Nu är det ju tid för primörer, men jag lyckades lägga vantarna på en sista påse svartrötter innan de försvann ur säsong, så här kommer ett tips inför nästa höst/vinter när svartroten dyker upp igen...
Till två personer behövs:
500 gram svartrötter
1 litet blomkålshuvud
2 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/2-1 citron
Herbamare örtbuljong
olivolja, vitpeppar och muskotnöt
Gör så här:
Börja med att skiva blomkålshuvudet och lägga det i en ugnsfast form tillsammans med vitlöksklyftorna och löken (behåll skalet på). Lite olivolja och flingsalt på blomkålen är trevligt. Rosta i 200 grader tills allt fått fin färg och löken känns mjuk. Skala svartrötterna och lägg raskt ned dem i vatten med lite citron i så att de inte blir bruna. Koka rötterna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mixa blomkål, vitlök, lök (ta av skalet) och svartrötter med en halv liter buljong till en slät puré, men spara lite av blomkålen till garnering. Häll purén i en kastrull och späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med örtsalt, citronsaft, vitpeppar och muskot. Toppa med lite rostad blomkål och ringla olivolja över. Fantastiskt gott!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar