söndag 25 mars 2012

Boulani - afghansk street food!

Den bästa snabbmaten här i Kabul, förutom nybakt naanbröd, är Boulani. Ett slags pankaka med fyllning som steks med fyllningen i. Boulani är precis allt som snabbmat ska vara - snabbt, billigt, mättande, flottigt och lagomt salt!

Precis bredvis kontoret där jag jobbar finns en liten vagn där tre killar står hela dagarna från morgon till kväll och steker boulani. Fyllningen är antingen en blandning av vårlök och gräslök eller kokt potatis. Själva pankakan är gjord på en lös deg som kavlas ut väldigt tunnt.

Det går otroligt fort när de steker dem. På mindre än 2 minuter så har man sin lunch färdig. Tyvärr är det ganska flottigt och man blir väldigt mätt av bara en eller två stycken. Men de serveras med en väldigt god vinägrettesås med chili, honung, vitlök och koriander.

Min favorit är gräslöksboulani! Gräslöken är lagomt krispig och passar perfekt till den lite flottiga pankakan och den syrliga såsen!

Det finns en annan typ av boulani också, som bakas i en stenugn i marken. Det är faktiskt så de bakar sitt naanbröd här också. Dessa boulanis är egentligen godare och nyttigare eftersom de inte är så flottiga men tyvärr får man dem inte lika snabbt som den stekta varianten.

Kan definitivt rekommendera någon att öppna en boulanikiosk nån stans i Sverige... Kanske skulle de passa bra som konkurrent till falafeln i Malmö?2 kommentarer:

  1. Wow, det där låter ju fantastiskt gott och ser ju gott ut också! Vilken bra snabbmat! Vill hitta ett recept :)

    SvaraRadera
  2. Jag ska testa att laga boulani någon dag framöver som en del i att upptäcka det afghanska köket! Så recept kommer!

    SvaraRadera