söndag 12 februari 2012

Procrastibaking

Det är tentaperiod här nu, och ni vet hur det är. Plötsligt hittar man en massa hörnor som måste skrubbas, dammråttor som måste jagas och disk som absolut måste diskas innan man kan sätta sig ner och göra något vettigt. En av mina favoriter när det kommer till förhalningsstrategier är att baka bröd. Jag är ingen avancerad brödbakare, men jag föredrar att baka bröd framför att baka kakor mest eftersom man inte behöver följa något direkt recept - jag brukar helt enkelt slänga i vad jag har hemma. Så här blev det sist:

Morotsbullar med pumpakärnor

2 morötter
2 tsk torrjäst
ca. 7 dl vetemjöl
1 dl havregryn
4 dl naturell yoghurt
1 dl vatten
1/2 dl pumpakärnor
1 msk solrosolja
1 tsk honung
salt

Finriv morötterna och blanda med de torra ingredienserna inklusive pumpakärnorna, men spara några deciliter mjöl. Värm yoghurt, vatten och matolja till ca. 40 grader och häll i honung innan du blandar degspadet med torrvarorna lite i taget. Tillsätt till sist resten av mjölet och arbeta ihop till en deg (tillsätt extra mjöl om degen fortfarande är kletig). Låt jäsa i bunken under duk ca. 45 minuter-1 timme. Ta upp degen och knåda den på en mjölat bakbord tills den känns smidig. Forma bullar och lägg på en plåt (oljad eller med bakplåtspapper). Låt jäsa igen under duk ca 15-20 minuter och pensla sedan bullarna med kallt vatten och strö över lite pumpakärnor innan gräddningen. 200 grader i ca 15-20 minuter (beroende på hur stora bullarna är) borde göra tricket! Om du är osäker på om bullarna är färdiga eller ej kan du knacka dem lätt på undersidan - om de låter ihåliga är de klara!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar