måndag 19 december 2011

Libanesiska filodegsrullar med sojafärs

Det här är en av mina julfavoriter! Små goda rullar som smakar mycket och gott! Funkar dock även andra tider på året!

1 paket fryst sojafärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1,5 dl blötlagda russin
1 näve pinjenötter (funkar med andra nötter eller mandlar också)
spiskummin
chili
1,5 dl lagrad riven ost
Ett paket filodeg, klippt i remsor
smält smör
salt och peppar

Gör så här:
Hacka lök och vitlök och fräs tillsammans med spiskummin i en stekpanna. Lägg i sojafärsen när löken mjuknat och fräs ihop alltsammans. Riv morötterna och blanda i dessa i röran. Hacka de blötlagda russinen fint och låt dem gå ned i röran tillsammans med grovhackade pinjenötter. Smaka av röran när allt blivit varmt, lägg till lite chili, spiskummin, salt och peppar efter smak.
Ta av blandningen från värmen och rör i den rivna osten. Nu är fyllningen till rullarna klar!

Rullarna gör du sedan så här:
Ta en remsa filodeg och pensla med smält smör. lägg en sked av fyllningen längst ut. Ta inte för mycket för då blir det svårt att rulla. Vik långsidorna över fyllningen och rulla upp hela remsan. lägg på en plåt eller i en ugnsform och pensla med smör på utsidan.
Grädda alltihopa i ugnen på ca 200 grader tills degen är gyllene och krispig!

Sjukt gott och perfekt plockmat!

Vill man så kan man också ha i lite annat i fyllningen. Till exempel lite kokta mosade svarta bönor, fräst röd paprika eller riven squash. Bara att smaka sig fram till vad som är gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar