fredag 4 februari 2011

Soppa med smak av varmare breddgrader


Härom dagen hade jag lite skåpsrensning, vilket resulterade i den här goda soppan. Tycker du att det inte riktigt låter som att allt passar ihop? Testa ändå – du kommer inte att bli besviken.

Till 3 portioner använde jag:

6 ganska små palsternackor

4 rejäla morötter

1 purjolök

ca. 250 gram gula linser (mung dal)

3 vitlöksklyftor

1,5 cm färsk ingefära

1 färsk chili

en generös skvätt kokosmjölk

en klick röd thai-currypasta (vegetarisk förstås!)

en klick herbamare grönsaksbuljong

2 stora limeblad

2 limefrukter

en näve färsk koriander

Så här gör man:

Börja med att hacka grönsakerna (+ chili och vitlök) och fräsa på dem snabbt i lite olja i en kastrull. Ner med de torkade linserna och på med kokande vatten så att det täcker – det är bättre att späda efter hand. Nu kommer buljong och currypasta in i bilden, efter smak förstås. Lägg i ett par limeblad (finns i asiatiska affärer – pefekt att ha i frysen), riv ner ingefäran och låt härligheten puttra ihop tills linserna är ordentligt mjuka (minst 30-40 min). Späd med vatten om det blir för tjockt. Var noga med att röra om i grytan lite då och då – linserna är lite luriga och bränner gärna fast i botten...

När allt är mjukt och fint tar du fram stavmixern och mixar till en slät soppa (men plocka upp limebladen först!). Späd med en generös skvätt kokosmjölk (jag hade lite kvar i ett paket) och vatten om du tycker att soppan är för tjock. Smaksätt med koriander (så mycket du har hemma) och pressa i saften av två limefrukter (eller fler – lime är gott!).

Ät och dröm dig bort till värmen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar