tisdag 20 november 2012

Snabbpicklade morötter

Jag är rätt svag för matlagningsprogrammet Master Chef: The Professionals (den brittiska versionen) så lyckan var gjord när jag upptäckte härom dagen att BBC just har börjat sända säsong 5! I de första avsnitten picklar alla de tävlande morötter till höger och vänster, så jag drabbades förutsägbart nog av en akut lust att prova själv och googlade runt lite efter recept. Tillslut slog jag ihop tre-fyra stycken och gjorde en egen variant baserad på vad jag hade hemma. Resultatet blev(om jag får säga det själv)oerhört lyckat, så här kommer receptet (som räcker som tillbehör för en middag för 4):

2 stora morötter eller 3 medelstora
1-2 salladslökar
3/4 dl vitvinsvinäger
2 rågade teskedar honung
1 grön chilifrukt
2 lagerblad
en skvätt olivolja

Gör så här:
Börja med att hyvla morötterna tunt på längden med en potatisskalare eller osthyvel och skiva salladslöken. Blanda vinäger, honung och olivolja i en bunke och smaka av så att du har fått rätt brytning mellan sötma och syra. Smula i två torkade lagerblad och tillsätt hackad eller skivad chili. När du är nöjd med lagen vänder du helt enkelt ner morötter och salladslök och rör runt så att lagen fördelar sig jämnt. Lägg över i en glasburk och låt stå ett par timmar innan servering. Busenkelt alltså - och riktigt, riktigt gott!

Det här är ett sådant där tillbehör som kan liva upp en halvtråkig vardagsrätt eller sätta pricken över i vid en festmåltid! Dessutom finns det oändligt utrymme för variation. Jag tänker själv prova mig fram med olika sorters vinäger och andra kryddor som t.ex. apelsinskal, ingefära och vitlök nästa gång...

1 kommentar:

  1. BlueHost is ultimately the best web-hosting provider with plans for any hosting needs.

    SvaraRadera