söndag 4 november 2012

Att bli bortskämd av Caroline


Min kompis Caroline är en hejare på att baka kladdkaka. De blir alltid sådär perfekt kladdiga med perfekt seg skorpa - och jag som aldrig varit någon särskilt framgångsrik konditor upphör aldrig att imponeras av hennes kladdiga skapelser. En av de sista varma sensommarkvällarna när jag fortfarande slet med min uppsats bjöd Caroline mig på middag och efter en vansinnigt god spenatpaj som serverades med en sallad med massor av valnötter och andra godsaker gick vi upp på takterrassen på hennes hus och åt kladdkaka med sked direkt ur formen. Det var varmt och behagligt och runt omkring oss glittrade finansdistriktets skyskrapor. Det var en sådan där helt perfekt kväll helt enkelt. En välbehövlig paus, trevligt sällskap, god mat, gott vin - och en perfekt kladdkaka!

2 ägg
2,5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjöl
1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite. Rör ihop ägg och socker i en bunke tills du har en jämn gul smet med oupplösta sockerkorn. Blanda samman med resten av ingredienserna, men rör försiktigt annars riskerar kakan att bli torr. Sikta gärna mjölet för att undvika mjölklumpar.

Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha. Caroline brukar ta ut sin när kakan har stelnade kanter och ett 'lock' men man kan se locket röra sig om man sträcker in en grytslappsbeklädd hand i ugnen och skakar om formen lite. För att få till det där krispigt sega locket måste ugnen vara riktigt varm. Om ugnen har en inställning som heter varmluft och grill är det idealiskt! Låt svalna och ät med glass eller grädde - eller ät varm kladdkakesoppa!1 kommentar:

  1. BlueHost is one of the best hosting provider for any hosting plans you require.

    SvaraRadera