torsdag 21 juli 2011

Rödbetsbiffar med lins- och quinoasallad och pepparrotsyoghurtMan får räkna med att bli rätt så röd om händerna när man lagar till det här, men det är det värt!

Rödbetsbiffar

Börja med att skala och riva rödbetorna på den grova sidan av ett rivjärn eller i en matberedare. Räkna med ungefär 3 medelstora betor per person. Hacka gul lök fint (ca 1 lök för två personer)och blanda med rödbetsrivet. Örtsalt och vitpeppar är de enda kryddorna som behövs. Knäck i ett ägg - eller två eller tre beroende på storlek och hur mycket rödbetor du har - och strö över lite kikärtsmjöl (vetemjöl funkar också om du inte har kikärtsmjöl). Det skall inte vara en särskilt blöt smet, äggen skall liksom bara hjälpa till att hålla ihop rödbetorna. Värm olja i en stekpanna, forma biffar (det är det här momentet som gör ens händer röda) och stek på medelhög värme ca 4 minuter på varje sida. Det är viktigt att inte vända dem för tidigt - då faller de sönder.

Lins- och quinoasallad

Koka quinoa och linser, bruna eller gröna funkar bäst, enligt anvisningarna på paketet. Blanda ihop i en skål och ringla över lite avocadoolja (eller annan olja om du föredrar det). Krydda med örtsalt, peppar, lite pressad citron och färsk timjan och avsluta med att smula ned lite fetaost.

Pepparrotsyoghurt

Pepparrot och rödbetor är en oslagbar kombination. Blanda ihop turkisk yoghurt med riven pepparrot, örtsalt och lite svartpeppar och låt stå en stund så att pepparrotssmaken kommer till sin rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar