torsdag 2 juni 2011

Risotto på torkad svamp

En god risotto kan vara en riktig delikatess i all enkelhet. För min del behöver inte en risotto inte innehålla en massa olika ingredienser, helst ska man hålla det enkelt och till en eller två huvudingredienser.

Jag har på senaste tiden (på grund av en av mina inneboendes svampplockande mormor) haft tillgång till en hel del torkad svamp. Det är perfekt att göra risotto på!

Det kan vara lite trixigt att göra risotto. Det är ganska många moment som måste klaffa för att det ska bli bra men den här torkade svampvarianten tar bort ett par av de momenten och är superenkel att göra.

Det här behöver man:
Risottoris (avorio eller arborio) i lämplig mängd för antalet personer som ska äta.
Finhackad gul lök (ca en mellanstor för 4 portioner)
Olivolja
Torrt vitt vin
Grönsaksbuljong
Parmesan, riven minst 1 dl
Torkad svamp ca 2 dl
Lite smör

Gör så här:
Fräs löken mjuk i olivolja. Den får inte bli bränd utan bara genomskinlig. Häll i riset i grytan och låt det fräsa med i minst 2 minuter. Viktigt är att riset inte får färg så det kan vara läge att sänka värmen vid det här momentet. Riset ska rostas lite, nästan poppa lite som popkorn, men som sagt utan att få färg.

Nästa moment är att hälla på vinet. I med allt på en gång och rör hela tiden tills allt vinet kokat in. Använder du buljong i pulverform kan det vara läge att hälla i det samtidigt som vinet.

Därefter fyller man du bara på med vatten (eller färdig buljong om du inte har pulver) ca en dl i taget och rör om när det kokar in. Den totala mängden vatten ska vara lite mer än dubbelt så mycket ris som man använt. Men det kan variera lite så man får smaka på riset eftesom för att känna när det är klart.

När du har ca 2-3 dl av vätska kvar att hälla i så slänger du bara i all svampen. Superenkelt!

När allt vatten kokat in och riset är lagomt mjukt är kan det vara bra att hälla på lite mer vatten eller vin. Riset ska simma lite i vätska utan att det är för mycket vätska.
Nu är det dags för parmesanen! Hur mycket man vill ha i är en smaksak. Jag tycker själv att mycket är bra!
Det parmesanen gör, för utom att tillföra smak är att binda ihop allt och göra det krämigt.

Avsluta med en klick smör, rör om och servera!

Goda enkla tillbehör är en fin balsamvinäger, en enkel spenatsallad, ruccolablad eller någon annan grönsallad. Några körsbärstomater till det så har du en riktigt fin middag!

1 kommentar:

  1. BlueHost is ultimately one of the best hosting provider for any hosting plans you might need.

    SvaraRadera