fredag 18 mars 2011

St. Patrick's day

Igår drömde vi oss bort till Irland och firade Paddy's day på Bergsgatan med en vegetarisk variant på Shepherd's pie och gröna drinkar. Det blev kanske ett lite lugnare firande än vad som brukar vara fallet i Dublin, men gott och trevligt blev det i alla fall - och här kommer recepten.

Vegetarisk Shepherd's pie
Det här är min variant på Shepherd's pie. Den här klassiska allt-i-etträtten kan givetvis göras vegetarisk på olika sätt, men jag gillar gröna linser. Hur mycket som behövs beror på hur många som kommer på middag. Jag använde nog ca. 250 gram torra linser och 1,5 kilo potatis och det räckte gott och väl till en stor form som mättade sex personer. Anpassa måtten efter din form helt enkelt, det skall vara generösa lager av både potatismos och linsröra.

Gör så här:
Börja med att skölja och koka linserna i lättsaltat vatten. Därefter skalar och kokar du potatisen (gärna i små bitar så det blir enkelt att mosa den senare). Hacka morötter, gul lök och vitlök och fräs i en klick smör i din största stekpanna. När linserna är klara vänder du ned dem i lökfräset. Häll på herbamarebuljong (utrörd i kanske en halv dl vatten) och smaksätt med soja, vitpeppar, lagerblad och en klick tomatpuré. Låt allt koka ihop i ett par minuter och tillsätt sedan en rejäl skvätt smakrik öl, t.ex. Nils Oscar India Ale. Som en sista touch rör du i en näve hackad persilja, torkad eller färsk timjan och en klick smör. När du är nöjd med smakbalansen breder du ut linsröran (som inte får vara för lös och vattnig) i en ugnsfast form, ställer den åt sidan och tar itu med potatisen. Gör potatismos som du gillar det bäst och bred ut det över linserna. Grädda i 175-200 grader i ca. 30 minuter eller tills moset fått fin färg. Det är gott att slänga på en näve riven ost mot slutet av gräddningen.

Servera med en sallad och ett glas öl.

Green Ireland
Den här drinken är inspirerad av en jag drack på en irländsk pub i Kathmandu förra våren. Har man inte blå curaçao hemma (vilket jag av någon märklig anledning faktiskt hade) så borde ett par droppar blå hushållsfärg ge samma färgeffekt. Jag är ingen bartender, så det finns säkert ett proffsigare sätt att skaka den här drinken på, men hur som helst...

Blanda 2 cl var av rom, vodka och gin i en shaker. Tillsätt en generös skvätt blå curaçao och is och skaka om. Häll upp i ett inte allt för stort glas och fyll upp med lika delar mangojuice och apelsinjuice efter smak.

Det blir friskt och gott - och grönt! Sláinte!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar