fredag 8 november 2013

Risoni med aubergine och vita bönor

Här i Malawi där jag bor nu är det varmt som bara den för tillfället och jag har mest levt på frukt och sallad, men igår lagade jag faktiskt mat – och tänkte att jag skulle dela med mig av receptet... Jag gillar Risoni för att det liksom känns lättare än annan pasta, men man kan givetvis ta vilken sort som helst som man har hemma – och det här går att göra både som en varm rätt och som en kall pastasallad beroende på humör och årstid.

Det här använde jag till tre portioner:

1 medelstor aubergine
1 gul lök
2 tomater
2 chilifrukter
3 klyftor vitlök
ett par dl stora vita bönor
en rejäl näve strimlad sareptasenap (men om inte det går att få tag på så fungerar babyspenat eller ruccola bra som ersättning)
Rökt paprikapulver, örtsalt, grönsaksbuljong, vitpeppar, en skvätt vitvinsvinäger

Börja med att halvera auberginen. Ta den ena halvan och lägg den i en ugnsfast form. Gnid in den med vitlök och ringla över olivolja och baka sedan med snittytan nedåt i 200 grader tills köttet blivit riktigt mjukt. Tärna under tiden den andra auberginehalvan och fräs på tillsammans med hackad lök, chili och vitlök. Tillsätt hackad tomat när löken och auberginen mjuknat något och slå på en skvätt vatten, en tesked buljongpulver och en skvätt vinäger och låt puttra ihop till en inte allt för såsig röra. Krydda med rökt paprikapulver, örtsalt och vitpeppar. Fräs sareptasenapen separat i olivolja, gärna med lite skivad vitlök, och lägg i strax innan servering, tillsammans med bönorna.

När auberginen i ugnen är färdig, gröp ur köttet, ringla över lite olivolja och mosa sedan ihop till en röra med hjälp av en gaffel. Blanda ned aubergineröran i den kokta och sköljda Risonin och vänd sedan ned tomatblandningen. En grönsallad med dijonvinägrette är gott till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar