onsdag 3 augusti 2011

Filodegspiroger med spenat och svarta bönor

Filodegspiroger är trevlig sommarmat. I modell större blir de en utmärkt lunch eller lättare middag och gör man dem lite mindre passar de perfekt som picknick eller på buffébordet. Fyllningen kan självklart varieras i det oändliga, men sist jag vek knyten av filodeg gjorde jag så här:

Hacka färsk gul lök, vitlök och chili och fräs i smör eller olja tills löken blir mjuk men utan att den får färg. Tillsätt spenat (anything goes - färsk är ju trevligt, men djupfryst hackad eller hel bladspenat fungerar precis lika bra och är mer platseffektivt i kylen...) och generöst med svarta bönor (jag brukar koka själv och frysa in, men i det här receptet fungerar det utmärkt att använda bönor på burk också - kom bara ihåg att skölja dem ordentligt i kallt vatten först) och låt koka ihop med en skvätt torrt vitt vin och lite herbamarebuljong. Smula gärna i fetaost i smeten och krydda med vitpeppar, riven muskot och eventuellt lite pressad citron eller lime.

Ta fram filodegen och klipp den i ca 15cm breda remsor. Jag brukar använda två remsor per pirog. Pensla olivolja emellan remsorna och lägg ihop dem ovanpå varandra. Lägg sedan en klick fyllning längst ned till vänster på den delen av remsan som du har närmst dig och pensla olivolja på resten av remsan. Vik ihop till trekanter och grädda i 175 grader tills pirogerna är frasiga och har fått färg.

Servera med en sallad och gärna en yoghurtsås med pepparrot, lime och örtsalt.

Tips på andra trevliga (kanske till och med trevligare) fyllningar: Gör en smet på röda linser, lök, vitlök och olivolja och krydda med salt, peppar, spiskummin, pressad citron och generöst med dill. Eller rosta aubergine, röd paprika och vitlök i ugnen. Dra av skalet och hacka fint så att det liksom blir en röra. Smaksätt med färsk mynta, citron, salt och peppar. Nötter är också gott i.

1 kommentar: